Prilagođeno pretraživanje

Thursday, November 22, 2007

Savjeti ljekara

Već hiljadama godina bijeli luk se koristi kao ljekovita biljka širokog spektra djelovanja.Energetska vrijednost ove biljke iznosi oko 150 kcal na 100 g svježe namirnice.Međutim,ona sadrži više od 200 bioloških aktivnih supstanci,uključujući vitamine,minerale,aminokiseline i enzime.Izuzetno je bogat selenom,fosforom,vitaminom C i vitaminom B6.

„Krumpir u ljusci s tunjevinom na salati” je lagan obrok sa malim sadržajem masnoća,što ga čini pogodnim kako za zdrave,tako I za osobe koje pate od različitih hroničnih bolesti.

Krompir pečen u ljusci odličan je izbor složenih ugljenih hidrata.Za razliku od krompira pečenog na masnoći koji za posljedicu ima nagli skok šećera i insulina u krvi,ugljeni hidrati iz ovako pripremljenog krompira postupno se oslobađaju.

„Sutlijaš s breskvama”je mliječna poslastica koja može biti pravo osvježenje,ali i hranljiva užina za djecu.Ima dobre uravnotežene hranljive sastojke,a oni koji vode računa o unosu hrane i prostih šećera,poslasticu mogu pripremiti i sa vještačkim,nekalorijskim zaslađivačem.

Breskve i nektarine pravo su osvježenje za vrele ljetne dane-sadrže do 90 % vode,niskokalorične su,idealne za dijetu.Olakšavaju izlučivanje tečnosti,pročišćavaju organizam i olakšavaju varenje.U jedno sadrže i vitamin C i beta-karotin,antioksidanse aktivne u borbi protiv nestabilnih jedinjenja koja nastaju kao nusproizvod ćelijske oksidacije.

“Pileći paketići” su obrok sa većim učešćem bjelančevina u relativno maloj energetskoj vrijednosti obroka.Osobe sa poremećajem metabolizma masti neće upotrijebiti slaninu koja je izvor nepoželjnih zasićenih masti u ovom obroku.

Priprema jela u pećnici u aluminijskoj foliji ili u specijalnim vrećicama bez dodate masnoće jedan je od zdrastveno najpreporučljivih načina kuhanja,jednostavan i brz.

Maslinovo ulje najvažniji je izvor masnoća mediteranske kuhinje koja obiluje hranom biljnog porijekla i umjerenim količinama namirnica životinjskog porijekla.Brojne smjernice o pravilnoj ishrani bazirane su upravo na mediteranskom načinu ishrane i predstavljaju temelj za zdrav način života.

“Špagete u zelenom sosu” je lagan obrok idealno izbalansiranih hranljivih sastojaka,sa malom količinom zasićenih masti i holesterola,te gas toga mogu konzumirati i oni koji vode računa o unosu energije i masti.

No comments:

Recepti Headline Animator