Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, November 13, 2007

Savjeti ljekara

Za mliječno-voćnu poslasticu krem od bresaka ima relativno nisku energetsku vrijednost,zaslađena je vještačkim zaslađivačem,a može se naći i najelovniku osoba oboljelih od dijabetisa,kao i onih koji imaju problema sa viškom kilograma ili povišenim vrijednostima masnoća u krvi.


Neki nutricionisti smatraju da ukoliko tokom dana u ishrani birate samo predstavnike namirnica sa najmanjom energetskom vrijednošću i najmanjim sadržajem masti,a zadovoljite dnevne potrebe manjom energetskom vrijednošću od dozvoljene,imate pravo na tzv.diskrecione kalorije koje možete iskoristiti po svojoj želji.Npr. možete se zasladiti parćetom torte.

Salata od tunjevine i krompira je lagan obrok niske energetske vrijednosti koji treba da se konzumira najmanje 2,a poželjno je i nekoliko časova prije spavanja.Obrok ima mali sadržaj zasićenih masti i holesterola te može biti namjenjen i onima koji ograničavaju unos masti usred različitih hroničnih bolesti.

Brojne studije ukazuju na prednost mediteranskog načina ishrane koju obilježava veliki unos povrća,krompira,mahunarki,koštunjavog voća,hljeba i žitarica.Koristi se maslinovo ulje,jedu se umjerene količine ribe,a malo crvenog mesa.U ishrani je zastupljeno voće,punomasno mlijeko i mliječni proizvodi i umjerene količine vina,uvijek uz obrok.I naravno,svi su veoma fizički aktivni.

No comments:

Recepti Headline Animator