Prilagođeno pretraživanje

Sunday, November 11, 2007

Savjeti i napomene

U frižideru na 4 stepena Celzijusa pileće meso možete čuvati od 1-3 dana,a mljeveno najduže 1 dan.
U zamrzivaču na -18 stepeni Celzijusa pileće meso možete čuvati do 12 mjeseci(u plastičnoj vrećici),a mljeveno 2-3 mjeseca.

Piletinu nemojte odmrzavat na sobnoj temperaturi jer to pogoduje razvoju bakterija na površini mesa.Najprikladniji način odmrzavanja je u frižideru.

Ribu je najbolje pripremati na roštilju bez masnoće,jer će ona sama pustiti potrebnu količinu masnoće i soka.Zatim slijedi pripremanje ribe na lešo sa maslinovim uljem i tek na kraju dolazi pržena ili pečena riba.Valja naglasiti da tokom toplinske obrade ne dolazi do značajnije promjene u strukturi ribe.

Za upotrebu jaja u bilo kojem obliku izuzetno je važno da ona budu zdrava i svježa.Jaja stara do 3 dana su čvrsta,ispupčenog žumanceta,a na bjelancetu se jasno razaznuju 2 sloja.Svježa jaja mogu da se čuvaju u frižideru. Do mjesec dana,pod uslovom da nemaju oštećenu ljusku.

Energetska vrijednost jaja iznosi prosječno 147 kcal na 100 g.Prosječno jaje teži oko 50 g i sastoji se od ljuske,bjelanca i žumanca..2 trećine težine jajeta odlazi na bjelance koje ima svega oko 50 kcal u 100 g,dok je žumance zbog velikog sadržaja masti,daleko kaloričnije-sadrži oko 385 kcal na 100 g.

No comments:

Recepti Headline Animator