Prilagođeno pretraživanje

Saturday, November 17, 2007

Pasulj s junetinom

Potrebno (za 6 osoba):

300 g pasulja
1 glavica crnog luka
400 g junetine
So,biber
Lovorov list
Peršun
20 g brašna
20 g aleva paprika
1 paprika(100 g)
3 čena bijelog luka
2 supene kašike ulja
400 g raženog hljeba

Priprema:

Pasulj prethodno veče potopiti,ujutru ga zaliti svježom vodom i prokuhati.Tu vodu procijediti,te opet naliti pasulj i ostaviti da se kuha.Dodati pola glavice sitno isječenog crnog luka,paprika presječenu napola i očišćenu od sjemena i začine.U drugu posudu sipati malo ulja i prodinstati sitno isječenu drugu polovinu glavice crnog luka.Kad luk omekša,dodati na kockice isječenu junetinu,začiniti i uz postepeno dodavanje vode dinstati 45 minuta.Tada meso sipati u pasulj i nastaviti sa kuhanjem dok pasulj i meso ne omekšaju.U međuvremenu napraviti zapršku.Na zagrijanom ulju popržiti brašno,smaknuti s vatre,dodati sitno siječen bijeli luk i alevu paprika,pa zapršku polako sipati u kuhan pasulj.Ostaviti da kuha još nekoliko minuta,po potrebi začiniti,i servirati uz salatu od pečenih paprika i raženi hljeb.

Energetska vrijednost:510 kcal
Sadržaj bjelančevina:30 g(23%)
Sadržaj ukupnih masti:11 g(20 %)
Zasićenih masti:2 g
Holesterola:55 mg
Sadržaj ugljenih hidrata:73 g(57%)
Sadržaj natrijuma:550 mg
Sadržaj vlakana:16 g

No comments:

Recepti Headline Animator