Prilagođeno pretraživanje

Sunday, November 11, 2007

Savjeti ljekara

U slučaju da postoji povećana potreba za unosom kalcijuma ili ako postoji utvrđena alergija na mlijeko,koje je najznačajniji izvor kalcijuma,konzervirana sardina s kostima,kao i tamnozeleno lisnato povrće,postaju značajni izvori ovog minerala.Jedan obrok sardine osigurava 40% ukupnih dnevnih potreba za kalcijumom i 20% za vitaminom D,što je dragocjeno za pravilan razvoj djece i sportista,za žene u klimaksu sklone razvoju osteoporoze i za održavanje zdravlja kostiju starijih osoba.

Za dobro funkcionisanje organizma i održavanje zdravlja potrebno je u organizam unijeti između 1 i 2l tečnosti,najbolje vode.Fizički aktivne osobe i sportisti tečnost treba da unose prije,tokom i poslije aktivnosti.Na taj način smanjuje se rizik za brojne zdrastvene probleme sa bubrezima,organima za varenje,srcem i krvnim pritiskom,a dobro je i za metalno zdravlje.

Šarene kifle su obrok s malim sadržajem ukupnih i zasićenih masti.Podesan za ishranu kako zdravih i fizički aktivnih osoba,tako i onih koji su gojazni ili boluju od šećerne bolesti ili povišenih masnoća u krvi.

Jaje je namirnica velike biološke vrijednosti,jer sadrži visokokvalitetne bjelančevine koje sadrže sve,za ljudski organizam neophodne aminokiseline,te može zadovoljiti sve potrebe organizma prilikom rasta i razvoja.Biološka vrijednost ostalih bjelančevina u hrani poredi se s proteinima jaja.

Namirnice bogate omega -3 masnim kiselinama,kao što su skuša,sardine,tunjevina,pastrmka ili losos,treba da se nađu na vašem jelovniku najmanje 2 puta nedjeljno kako bi se ostvario njihov pozitivan uticaj na zdravlje.

Da bi se smanjila energetska vrijednost obroka,kao i sadržaj masti,potrebno je potpuno ocijediti ulje iz konzerve i isprati sardine vodom.Obrok tako postaje prihvatljiv i za one koji vode računa o energetskoj vrijednosti i sadržaju masti i soli u obroku.

No comments:

Recepti Headline Animator