Prilagođeno pretraživanje

Saturday, November 17, 2007

Savjeti ljekara

Veličina porcije i broj jaja koja će se upotrijebiti za „ Mirišljavi omlet s tikvicama“ zavisi od energetske potrebe pojedinaca.Fizički aktivne osobe mogu povećati broj jaja,ili bolje,bjelanaca,čime neće značajnije promjeniti učešće masti i holesterola u obroku.

Grožđe je veoma bogato mnogim hranljivim materijama i veoma zdravo,sadrži zaštitne materije poput resveratrola i isoflavona.

Zbog brojnih nutritivnih prednosti,uvrstite pirinač u jelovnik makar jednom nedjeljno i kombinujte ga sa različitim namirnicama kako biste iskoristili njegov blagotvorni uticaj na biološku ravnotežu organizma.

„Pileće rolnice na kineski način“ je obrok namjenjen,zdravim,fizički aktivnim osobama.Oprez prilikom upotrebe soli i soja sosa,ovo naročito važi za osobe s povišenim krvnim pritiskom.

Gojazne osobe sa povišenim krvnim pritiskom mogu značajno doprinjeti liječenju svoje osnovne bolesti smanjenjem tjelesne mase(mršavljenjem)i smanjenjem sadržaja soli u ishrani.Idealan način za to jeste uravnotežena ishrana sa malim sadržajem masti i svakodnevna fizička aktivnost.

Svinjski file imamali sadržaj masnoće,što znači da se ovakvojelo može naći na trpezama,ali ne prečesto.Naročito se skreće pažnja osobama sa povišenim masnoćama u krvi da slično jelo mogu pripremiti i od drugih,prihvatljivih vrsta mesa.

„Punjene tikvice na vrtlarski način“je obrok idealno uravnoteženih hranljivih sastojaka,sa malim sadržajem zasićenih masti,a obiljem dijetalnih vlakana.Prilikom pripreme obroka so koristite štedljivo.

U ishrani se preporučuje unos povrća i voća u količini 400-800 g dnevno.Kako povrće ima malu energetsku vrijednost i zanemarljivu količinu masnoće,preporučujese u dijetalnoj ishrani,redukcionim dijetama,ali i prevenciji bolesti organa za varenje,kao što su zatvor,hemeroidi,ili rak debelog crijeva.

Pasulj je jedan od najboljih biljnih izvora vitamina.Siromšan je energijom,mastima i natrijumom,a ujedno odličan izvor gvožđa,bakra,mangana i fosfora.Sušenjem zrno ne gubi svoje hranljive sastojke.Nije izrazito bogat vitaminom C,te se odlično upotpunjuje sa paprikama koje obiluju ovim vitaminom.

Poznato je da osobe čiji su organi za varenje malo osjetljiviji,teže podnose mahunarke.Njihova ljuska bogata je nerastvorljivim vlaknima i drugim teško svarljivim sastojcima,te se u tim slučajevima preporučuje pasiranje mahunarki i upotreba začina koji smanjuju nadimanje-kim,majoran ili timijan.

No comments:

Recepti Headline Animator