Prilagođeno pretraživanje

Thursday, November 22, 2007

Lenja pita sa šampinjonima i mesom

Potrebno(za 4 osobe):

250 g sjeckanih mariniranih šampinjona
300 g mljevenog mesa
500 g brašna
1 svježi kvasac
200 ml kisele pavlake
4 jaja
250 g putera
1 glavica luka
200 g Feta sira
Pola kašike mješavine začina
100 ml mlijeka
Ulje
So,mljeveni crni biber

Priprema:

Šerpu s mlijekom stavimo da se zagrije.U dublji sud stavimo brašno,puter i 1 jaje.U zagrijano mlijeko dodamo kvasac i miješamo viljuškom dok se ne rastopi.Potom razmekšali kvasac dodamo u suds a brašnom.Zamijesimo tijesto rukom i ostavimo 1 sat da naraste.Glavicu luka sitno isječemo i pržimo u tiganju sa zagrijanim uljem.Kada omekne,dodamo mljeveno meso.Potom dodamo šampinjone i mješavinu začina,posolimo,pobiberimo i promiješamo.Sklonimo sa šporeta.
Na nabrašnjenoj radnoj površini razvučemo naraslo tijesto i formiramo loptu.Siječemo je na 2 jednaka dijela.Od prvog dijela razvučemo koru i stavimo je u nauljenu tepsiju za pečenje.Fil iz tiganja nanesemo na koru.I od preostalog tijesta formiramo koru pa je nanesemo na fil u tepsiji.Ostavimo pitu da odstoji 1 sata.Polupamo preostalo jaje i dodamo u suds a sirom.Miješamo dok se ne sjedini.Izbockamo pitu viljuškom pa preko nanesemo smjesu od sira i jajeta.Pečemo 30 minuta na 250 stepeni Celzijusa.Ispečenu pitu siječemo na parčad i serviramo.
Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suho bijelo vino.

No comments:

Recepti Headline Animator