Prilagođeno pretraživanje

Friday, November 16, 2007

Savjeti ljekara

Jaja su inzvarendan izvor hranjivih sastojaka.Bjelance se smatra idealnim izvorom proteina i sadrži sve esencijalne aminokiseline.Od ukupnih masti u jajetu više od polovine jesu nezasićene masne kiseline.Dobar su izvor lecitina i holina,važnih u održavanju funkcije i zdravlja mozga,gvožđa,luteina,vitamina grupe B,vitamina D i vitamina E.

Neke osobe sa povišenim vrijednostima masnoća u krvi posebno su osjetljive na holesterol unijet hranom,iako se najveći njegov dio proizvodi u samom organizmu.Takve osobe treba da unose što manje hrane bogate ovom supstancom.Stoga je ovaj obrok zbog visokog sadržaja holesterola namjenjen onima koji ne moraju da broje svaki miligram holesterola u svojoj ishrani.

Oranž salata je voćna poslastica po mjeri nutricionista.Voće u svom izvornom obliku bogato je vlaknima,vitaminima,mineralima i aktivnim fitohemikalijima,bez masnoća i holesterola u maloj energetskoj vrijednosti.Smeđi šećer se može zamjeniti i nekaloričnim zaslađivačem,što će još više umanjiti energetsku vrijednost salate.

No comments:

Recepti Headline Animator