Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, November 13, 2007

Savjeti i napomene

Kokos se često koristi u koktelima,kod pripreme piletine,ribe i raznih slatkiša.Kako svjež kokos nije uobičajen u našim radnjama,dobra zamjena je sušeni ribani kokos tj.kokosovo brašno koje je zahvaljujući egzotičnom ukusu često sastavni dio velikog broja recepata.Izuzetno je kaloričan-u 100 g kokosovog brašna ima oko 690 kcal.

Kuhanje graha ovisi o tome u kakvoj ga vodi kuhate.Ako je voda tvrda,dužina kuhanja može se udvostručiti.U tom slučaju vodi dodajte kašičicu sode bikarbone.

Kada pržite ribu,u zagrijanu masnoću stavite malo soli,pa će manje prskati.

Za salatu birajte krompire jednake veličine i kuhajte ih istovremeno kako nijednom sredina ne bi ostala sirova.Najbolji su krompiri srednje veličine

Tava u kojoj ste pržili ribu ponekad sačuva miris koji je teško odstraniti običnim pranjem.Ulijte u tavu neko žestoko piće,zagrijte na šporetu i zapalite.

Ako je salata prekisela,stavite komadić sredine hljeba,koji će za nekoliko minuta upiti višak tečnosti,pa je zatim malo razvodnite.

Kako bi sirevi dulje trajali i zadržali svježinu,upotrijebi mlijeko.Ako ti je ostao komad parmezana i stvrdnuo se,umotaj ga u krpu natopljenu mlijekom i ostavite da stoji nekoliko dana.
Ako ti je ostalo mozzarelle,stavi je u posudu s mlijekom.

Kako bi žar roštilja što dulje gorio i tako spriječio stvaranje dima,baci na njega šaku krupne soli.
Za lakše paljenje vatre kockicu šećera natopi alkoholom,zapali i zatim stavi na ugljen.
Za čišćenje rešetke roštilja,pripremi smjesu sode bikarbone i vode u omjeru 3:1:masnoća će se odmah rastopiti.

Kako bi se riješili neugodnog zadaha,nakon što ste jeli češnjak,grickaj sjemenka dragušca(kardamoma),zrna kave ili nekoliko listića peršina.
Kako bi češnjak bop lako probavljiv,prije upotrebe ga stavi pod mlaz hladne vode i nemoj mu zaboraviti izvaditi sredinu.

Bilo da ih kuhate na pari,naglo pržite,pečete u mikrovalnoj pećnici ili jedete sirove,svi su načini dobri jer su brokule poznate po svojim antikacerogenim svojstvima,uz uvjet da ih ne kuhate predugo,kažu britanski biohemičari.
Brokula,kao i kupus,karfiol,kelj,sadrži tvari poznate pod nazivom glukozinati koje posjeduju svojstvo da budu pretvoreni u izotiocianate,a koji sprječavaju pojavu raka.

U vrelim ljetnim danima,raznobojnu salatu možete poslužiti i samu,kao glavno jelo.Vrlo je ukusna,hranjiva,a nema mnogo kalorija.

No comments:

Recepti Headline Animator