Prilagođeno pretraživanje

Thursday, January 5, 2012

Torta od sljiva sa bademom i grilijazom

Potrebno:

1,5 kg sljiva
300 g keksa od badema
120 g secera
2 kasicice cimeta
200 g sjeckanih, proprzenih badema
150 g otopljenog maslaca
400 ml slatke pavlake
1 kasicica narendane kore limuna
5 jaja
so

Priprema:

1. Sljive prepoloviti.Keks od badema krupno izmrviti.Izmjesati 50 g secera sa 2 kasicice cimeta.Kalup za pecenje kolaca namazati maslacem, unutra rasporditi 150 g krupno izmrvljenog keksa od badema.Preko keksa staviti jednu uz drugu, polovinu pripremljenih sljiva, posuti sa 50 g nasjeckanog proprzenog badema.Cijeli kolac posuti mjesavinom secera i cimeta, odozgo nasjeckati 100 g maslaca i rasporediti preostale sljive.
2. Slatku pavlaku pjenasto umutiti sa 50 g secera, narendanom korom limuna, jajima i vrlo malo soli.Smjesu izliti preko kolaca.
3. Peci u zagrijanoj rerni na 180°C oko 60 minuta.Izvaditi.Bademe karmelizovati sa 20 g secera i 2 kasike vode.Izliti preko pecene torte.Prohladiti.Posluziti dekorisano po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator