Potrebno:
200 g pirinca
700 g tresanja
150 g secera
5 dl mlijeka
1 dl crnog vina
100 g zelatina
1 limun
2 jajeta
1 sipka cimeta
2 karanfilica
2 kasike brendija
malo maslaca
prezle
na vrh noza soli
tresnje iz likera
Priprema:
1. Tresnje oprati, odstraniti im peteljke i izvaditi kostice.Potom ih staviti u sud sa 100 g secera, dodati crno vino i cimet.Kuhati na tihoj vatri dok tresnje ne omeksaju a sok se ne zgusne.U medjuvremenu skuhati pirinac u mlijeku zajedno sa korom limuna koju cete kasnije izvaditi, malo posoliti.U skuhan pirinac umijesati istucane karanfilice, brendi i isjeckani limun.U prohladjen pirinac umijesati jaja i tresnje zajedno sa sokom koji su pustile.Promjesati.Izruciti masu u kalup koji je premazan maslacem i posut prezlom.Staviti tortu u zagrijanu rernu i peci na 190°C.
2. Ohladjenu tortu izruciti na tacnu, preliti rastopljenim zelatinom i ukrasiti tresnjama iz likera.
No comments:
Post a Comment