Prilagođeno pretraživanje

Friday, January 13, 2012

Sarlota na italijanski nacin

Potrebno:

4 jajeta
125 g secera
5 g soli
65 g maslaca
2 kruske
2 banane
3 breskve iz kompota
20 g badema nasjeckanih na stapice
1 dl kirsa
8 g zelatine
4 dl slatke pavlake
2 kasike secera u prahu
1 kasicica vanilin secera
12 komada usecerenih tresanja

Krem od vanile:

4 jajeta
175 g secera u prahu
1 kasicica vanilin secera
60 g brasna
5 dl mlijeka
15 g maslaca

Priprema:

1. Umutiti laku pjenastu masu od jaja, secera i soli.Umijesati brasno i rastopljen maslac.Cetvrtast kalup za kolace namazati maslacem i posuti brasnom.Uliti umucenu smjesu sa jajima.Peci u zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.Izvaditi i ohladiti.Isjeci oblike trouglova, piskota ili po zelji.
2. Pripremljeno biskvitno tijesto rasporediti po dnu i stranicama kalupa za tortu koji je prethodno oblozen masnim pekarskim papirom ili aluminijskom folijom.
3. Voce isijeci na manje komade, posuti nasjeckanim bademima, isprskati kirsom.Ostaviti da stoji 1 sat na sobnoj temperaturi.
4. Vanilin krem pripremiti od pjenasto umucenih jaja, secera i vanilin secera, dodadi brasno, postepeno naliti vrucim mlijekom i mijesati na niskoj temperaturi dok se ne zgusne.Skinuti sa sporeta.Prohladiti.Umijesati pjenasto umucen maslac i na kraju pripremljen zelatin.Smjesu izliti preko voca.Lagano izmijesati.Slatku pavlaku cvrsto umutiti sa secerom u prahu.Umijesati u smjesu sa vocem.Pripremljenu masu usuti u kalup oblozen biskvitnim tijestom, odozgo posuti mrvicama od tijesta i staviti u frizider da se stegne.
5. Pred sluzenje sarlotu izvaditi iz frizidera na tanjir za posluzivanje, skinuti masni pekarski papir ili aluminijsku foliju a okolo pordati usecerene tresnje.Drzati u frizideru.

No comments:

Recepti Headline Animator