Prilagođeno pretraživanje

Sunday, January 1, 2012

Narandza torta

Potrebno:

100 g maslaca
6 jaja
225 g secera
2 paketica vanilija secera
150 g brasna
125 g skrobnog brasna
2 kasicice praska za pecivo
4-5 narandzi
4-5 kasika likera od narandze
75 g zelea od malina
625 g slatkog vrhnja
1 paketic ucvrscivaca za slag
2-3 kasicice cimeta u prahu
15 g pistacija

Priprema:

1. Maslac otopite i ostavite da se ohladi.Bjelanca umutite u cvrst snijeg dodajuci im 175 g secera i 1 vanilija secer.Umijesajte u snijeg 1 po 1 zumance, a zatim i prosijano brasno, skrobno brasno i prasak za pecivo.Na kraju pazljivo umijesajte otopljeni maslac i napunite tijestom kalup za tortu precnika 26 cm.Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175 °C oko 35 minuta.Ostavite tortu da se hladi oko 10 minuta u kalupu, a potom je izvadite.
2. Ocijedite sok 1 narandze.Ostale narandze ogulite tako da uklonite svaki trag bijele kozice, pa ih narezite na tanke reznjeve.Ostavite 9-10 najljepsih reznjeva za ukras, a ostale narezite na kockice.
3. Prerezite biskvit na 3 dijela, pa svaki pokapajte sokom i likerom od narandze.Stavite donji dio tijesta na tanjir za posluzivanje i opasite ga rubnim dijelom kalupa za tortu.
4. Zagrijte zele od malina i premazite ga preko dna za tortu.Slozite po tijestu komadice narandze i prekrijte ih drugim dijelom tijesta.Od 250 g slatkog vrhnja, 25 g secera i ucvrscivaca umutite cvrst slag, pa mu dodajte kasicicu cimeta u prahu.Premazite slagom drugi dio biskvita i prekrijte ga posljednjim komadom.Uklonite kalup.
5. Od 375 g slatkog vrhnja, ostatka secera i 1 paketica vanilija secera umutite cvrst slag, pa 2/3 premazite preko cijele torte.U ostatak slaga umijesajte kasicicu cimeta i uz pomoc sprica ukrasite tortu.Slozite ukrug najprije kriscice narandze, a zatim na njih istisnite hrpice slaga sa cimetom.Tortu ukrasite i oguljenim polovinama pistacija i cimetom u prahu.

No comments:

Recepti Headline Animator