Prilagođeno pretraživanje

Sunday, January 15, 2012

Lazanje na nacin vegetarijanaca

Potrebno:

Za lazanje:

300 g graham brasna
1 kasicica soli
2-3 kasike maslinovog ulja
200 ml mlake vode

Za besamel umak:

70 g maslaca
60 g brasna
800-900 ml mlijeka
so
naribani muskatni orascic
100 g naribanog zutog sira
1 jaje

Za fil:

700 g brokule
500 g sitnog paradajza
100 g kukuruza

Priprema:

1. Brasno i so pomijesajte, dodajte ulje, vodu i umijesite glatko tijesto.
2. Podijelite ga na 2 mala hljepcica, pokrijt alu-folijom i ostavite da stoji 15 minuta.
3. Tijesto na pobrasnjenoj dasci tanko razvaljajt i izrezite u pravougaone oblike.
4. Brokulu narezite na manje cvjetice, kratko prokuhajt u posoljenoj vodi, ocijedite i ohladite.
5. Na ugrijanom maslacu uz stalno mijesanje kratko popecite brasno, dodajte mlijeko, so, muskatni orascic i mijesajte dok ne prokuha.Kuhajt na laganoj vatri 3-4 minuta.
6. U toplo umijesajte sir i jaje.
7. Pripremljene lazanje kratko prokuhajte i ocijedite.
8. Na dno nauljene vatrostalne posude slozite dio lazanja.Po njima rasporedite di sitnog paradajza narezanog na cetvrtine, kukuruz i kuhane brokule, prekrijte dijelom besamela, zatim ponovite postupak i zavrsite lazanjama.
9. Sve prelijte ostatkom besamela i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 25 minuta.

Posluzivanje:

Posluzite toplo i po zelji pospite parmezanom.

Savjet:

Tijesto za lazanje mozete pripremiti i dan ranije i ostaviti da se izvaljano osusi na pobrasnjenoj dasci.

No comments:

Recepti Headline Animator