Prilagođeno pretraživanje

Friday, January 6, 2012

Kolac sa sljivama u kremu

Potrebno:

180 g brasna
120 g maslaca
1 zumance
145 g secera
45 g mljevenog badema
1 kesica zelatina
500 g sljiva
125 ml soka od sljiva
2 kasike dzema od ribizle
500 g sremskog sira
1/2 limuna
125 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Zamijesiti glatko tijesto od brasna, zumanceta, maslaca, 45 g secera i badema.Oblikovati loptu, umotati u aluminijsku foliju ili najlon, drzati u frizideru 30 minuta.
2. Odstajalo rastanjeno tijesto rasporditi po prethodno maslacem namazanom kalupu za kolace, tako da ivice budu podignute 2 cm.Peci u zagrijanoj rrni na 180°C oko 25 minuta, pokriveno aluminijskom folijom da ne bi potamnilo.
3. Zelatin pripremiti po upustvu na kesici.Polovine sljiva dinstati 2 minuta u soku od sljiva i dzemu od ribizle.Ocijediti.U preostali sok umjesati polovinu pripremljenog zelatina.
4. Izmjesati sremski sir sa preostalim secerom, sokom i narendanom korom limuna.Umjesati drugu polovinu pripremljenog zelatina.Kada krem pocne da se steze umijesati umucenu slatku pavlaku.Dobijenu smjesu ravnomjerno rasporediti, odozgo staviti krm od sljiva.Preliti sokom u kome je rastvoren zelatin.Staviti u frizider, da se hladi najmanje 3 sata.Izvaditi i dekorisati po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator