Prilagođeno pretraživanje

Friday, January 6, 2012

Torta sa visnjama i slagom

Potrebno:

75 g brasna
50 g mljevenih badema
1 kasika kakaa
1 bjelance
50 g secera
50 g maslaca

Za biskvit tijesto:

100 g cokolade
60 g maslaca
4 jajeta
125 g secera
100 g brasna

Za nadjev:

350 g visanja
100 g secera
na vrh noza cimeta
50 g gustina
2 kasike visnjevace
2,5 dl slaga
2 kesice vanilin secera
150 g cokolade
visnje iz slatkog
cokoladne mrvice

Priprema:

1. Od 75 g brasna, 50 g mljevenih badema, kakaa, 1 bjelanceta, 50 g secera i 50 g maslaca zamijesite tijesto i odstavite ga da odstoji pola sata.Ispecite ga u okruglom plehu na 200°C.Potom zamjesite biskvitno tijesto.Umutite zumanca sa 2 kasike vode, dodajte secer, umijesajte brasno, mlaku cokoladu istopljenu sa malo maslaca i maslac.Na kraju pazljivo dodajte snijeg od bjelanaca.Ispecite na 175°C u podmazanom plehu.
2. Ohladjeno tijesto presjecite na 2 kore.Visnje ocistite i ocijedite.Zagrijte dobijeni sok.U malo hladnog soka razmutite gustin i zajedno sa secerom i cimetom skuhajte u zagrijanom soku.Kad se zgusne, dodajte u njega visnje i visnjevacu.Na posluzavnik stavite donji biskvit, premazite ga polovinom nadjeva ostavljajuci 2 cm po ivici gdje se spricom istisne slag umucen sa vanilin-secerom.Na isti nacin nadjenite koru biskvit tijesta.Cijelu tortu prekrijte slagom.Ukrasite je kroz spric dijelom slaga i pospite mrvicama strugane cokolade.Poredajte odozgo i visnje iz slatkog.

No comments:

Recepti Headline Animator