Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, January 10, 2012

Beze torta od sljiva

Potrebno:

125 g maslaca
275 g secera
malo soli
1 kesica vanilin secer
5 zumanaca
150 g brasna
2 kesice praska za pecivo
5 kasika mlijeka
3 bjelanceta
3 kasike soka od limuna
130 g secera u prahu
50 g badema
500 g sljiva
500 ml soka od grozdja
1 kesica preliva za torte
4 kesice zelatina
1 kesica pudinga od vanile
300 ml crnog vina
1 limun
300 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Pjenasto umutiti maslac sa 150 g secera i vrlo malo solo.Postepeno dodavati zumanca prethodno razmucena u mlijeku, na kraju dodati brasno izmjesano sa praskom za pecivo.Dobijeno glatko tijesto podijeliti na 2 dijela.Jedan dio rasporediti po maslacem namazanom kalupu i peci u zagrijanoj rerni na 175°C oko 20 minuta.Izvaditi i ohladiti.
2. Bjelanca umutiti u cvrst snijeg sa secerom u prahu i kasikom soka od limuna.Dobijenu smjesu rasporediti preko drugog dijela tijesta koje je prethodno stavljeno u maslacem namazan kalup.Posuti bademima.Peci u zagrijanoj rerni na 175°C oko 30 minuta.Izvaditi i ohladiti.
3. Staviti da provri sok od grozdja sa 50 g secera, dodati polovine sljiva, kuhati 2-3 minuta.Procijediti a sok u kome su se kuhale sacuvati.
4. Pecenu koru staviti u okvir za torte, poredati kuhane sljive.Preliv za torte rastvoriti u preostalom soku od kuhanja sljiva.Preliti rasporedjene sljive.
5. Zelatin pripremiti po upustvu na kesici.Prah pudinga rastvoriti sa 6 kasika vode.
6. Staviti vino da provri sa preostalim sokom, dodati narendanu koru limuna.Skinuti sa sporeta, umijesati zelatin.Ohladiti potopljeno do polovine posude u hladnoj vodi.Kada masa pocne da se zgusnjava umijesati cvrsto umucenu pavlaku.Dobijenom smjesom premazati sljive.Pokriti drugom pecenom korom, sa bezeom.Staviti u frizider da odstoji najmanje 2 sata.Skinuti okvir.Tortu dekorisati po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator