Prilagođeno pretraživanje

Monday, January 16, 2012

Baklava sa suhim sljivama

Potrebno:

1/2 kg jufki za baklavu
1/2 kg suhih sljiva
200 g meda
300 g oraha
1 l vode
800 g secera

Priprema:

1. Sljive (bez kospica) potopite u vodi da odstoje oko 1 sat da bi omeksale, a zatim ih sitno isjeckajte.
2. Orahe, takodje, sitno isjeckajte, dodajte sljive i med i sve sjedinite i lagano izmijesajte.
3. U pomascenu tepsiju redajte 4 jufke koje ste malo pomastili uljem, na to rasporedite polovinu pripremljenog fila.To prekrijte sa dvije jufke, dodajte ostatak fila i odozgo stavite jos 4 jufke.
4. Baklavu prije pecenja isijecite i pecite na temperaturi 200°C oko 45 minuta.
5. Vrucu baklavu prelijte hladnim zaljevom.

Priprema agde:

U 1 l vode dodajte 800 g secera i kuhajte dok se agda ne zgusne, pa je ostavite da se ohladi.Po zelji u zaljev dok se kuha mozete dodati malo limunovog soka.

No comments:

Recepti Headline Animator