Prilagođeno pretraživanje

Wednesday, January 4, 2012

Zapecena prasa

Potrebno:

1 kg prase
2-3 cesne bijelog luka
1 kasika nasjeckanog persuna
1 kasika Vegete
2 veca paradajza
1 kasika prezli
4 jaja
250 ml slatkog vrhnja
1 kasicica Vegete

Priprema:

1. Prasu ocistite, uzduzno je prerezite i dobro operite.Stavite je u kipucu vodu, kratko prokuhajte (oko 10 minuta), ocijedite i narezite na vece komade.
2. Na maslinovom ulju kratko popecite grubo narezani bijeli luk.Bijeli luk izvadite, a na isto ulje stavite pripremljenu prasu, pospite je Vegetom, kratko prodinstajte, a na kraju dodajte nasjeckani persun.
3. Vatrostalnu posudu premazite uljem.Na dno stavite polovinu kolicine prase.Preko prase slozite kriske paradajza, pospite prezlama i prekrijte preostalom prasom.
4. U dubljoj zdjeli izmjesajte jaja, dodajte slatko vrhnje, biber i kasicicu Vegete pa time prelijte prasu.Pecite jelo u rerni zagrijanoj na 200°C 15-20 minuta.

Posluzivanje:

Zapecenu prasu mozete posluziti uz kuhanu junetinu.

No comments:

Recepti Headline Animator