Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, January 3, 2012

Srneca ledja

Potrebno:

Za koru:

140 g putera
140 g secera u prahu
100 g mljevenog badema
7 kasika brasna
4 zumanca
4 bjelanca
100 g cokolade za kuhanje

Za glazuru:

200 g cokolade za kuhanje
100 g putera
1 jaje

Za ukrasavanje:

100 g oljustenih badema

Priprema:

1. U manju vanglicu staviti zumanca, puter, secer u prahu i oko 15-20 minuta uz neprestano mjesanje kuhati na pari.Pomjeriti sa pare, dodati isjeckanu cokoladu ˙mjesati brzo da se cokolada rastopi), mljevene bademe, brasno i snijeg od bjelanaca.Varjacom pazljivo promjesati tj. masu izjednaciti i sipati u doboro podmazan rebrast pleh i staviti da se pece.
2. Peci na 200 °C oko 20 minuta.Zatim temperaturu smanjiti na 180 °C i nastaviti sa pecenjem jos 25-30 minuta.
3. Kada je peceno, obloziti kalup kuhinjskom krpom koju prethodno treba nakvasiti hladnom vodom.Ostaviti 15 minuta da odstoji, okrenuti (izvrnuti) pleh na tacnu-posluzavnik i nanijeti glazuru.
Glazura:
Cokoladu sitno izlomiti, doadati puter i na vodenoj pari, uz neprestano mjesanje ostaviti da se otopi.Kada se dobije glatka masa, pomjeriti sa pare, dodati umuceno jaje i mikserom (brzo) izjednaciti.Vrucu glazuru preliti preko kolaca.Ukrasiti oljustenim bademom, podjeljenim na polovine i cetvrtine (po zelji).Isjecene bademe stavljati kao trnje.

No comments:

Recepti Headline Animator