Potrebno:
Za koru:
10 jaja
240 g secera
300 g mekog brasna
80 g cokolade
Za kremu:
250 g dzema od kajsija
300 ml soka od pomorandze
Za glazuru:
200 g cokolade za kuhanje
100 ml slatke pavlake
Priprema:
Zumanca i secer umutiti pjenasto, postepeno dodavati brasno uz neprestano mjesanje i na kraju dodati umucena bjelanca i lagano promjesati.U polovinu smjese dodati rastopljenu cokoladu.Svaki dio ispeci u posebnom kalupu koji je prethodno podmazan i posut brasnom.Peci u zagrijanoj rerni na 180°C, oko 25 minuta.Pecene kore ohladiti, isjeci po duzini na 3 dijela dako da se dobije 6 kora.Kore poprskati sokom od pomorandze a zatim premazati dzemom od kajsija.Nakon toga slagati naizmjenicno tamnu pa svijetlu koru.Kolac opteretiti nekoliko sati kako bi se kore spojile.Ovako pripremljen kolac premazati sa dzemom od kajsija i preliti glazurom od cokolade koja je prethodno otopljena na pari i dodati slatku pavlaku.
No comments:
Post a Comment