Prilagođeno pretraživanje

Monday, March 10, 2008

Palaćinke sa breskvama i sladoledom

Potrebno(za 4 osobe):

150 g brašna
1 jaje
3 g soli
1 vanilin šećer
2 supene kašike ulja
2 kašike šećera
200 ml mlijeka
300 ml mineralne gazirane vode
2 g sode bikarbone

Za nadjev:

4 breskve(400 g)
400 g sladoleda
1 limun

Priprema:

U odgovarajućoj posudi umutiti jaje,so,šećer,vanilin šećer i ulje.Postepeno dodavati brašno,a potom mlijeko i mineralnu vodu uz stalno miješanje,vodeći računa o tome da se ne naprave grudvice.Na kraju dodati sodu bikarbonu.Palaćinke peći u dobro zagrijanoj tavi,prvo jednu stranu 2-3 minuta,a zatim drugu 1 minut.Gotove palaćinke redati na veći tanjir.Breskve oprati,oljuštiti i isjeći na kriške i preliti sokom od limuna.Na palaćinku staviti kriške bresaka i kuglu sladoleda,pa je saviti i servirati.

Napomena:

Umjesto sladoleda možete koristiti i sorbet.Glavni sastojak sladoleda je mlijeko,uz šećer i jaja kojima se poslije dodaju različiti sastojci(slatka pavlaka,čokolada,bademi,lješnici,suho voće itd.),dok je u sorbetu osnovni sastojak sirup pripremljen od vode,šećera i soka od voća i pasiranog voća,čaja,likera ili kafe.

No comments:

Recepti Headline Animator