Prilagođeno pretraživanje

Thursday, March 20, 2008

Grčka musaka

Potrebno(za 4 osobe):


2 plava patlidžana
600 g mljevenog mesa
100 g prezle
100 g rendanog parmezana
1 češanj luka
1 kafena kašika cimeta
400 g konzerviranog paradajza
1 goveđa kocka za supu
1 glavica luka
2 kašike paradajz pirea
50 g zelenih maslinki punjenih paprikama
1 muškatni oraščić
250 ml mlijeka
50 g putera
1 kašika brašna
Maslinovo ulje
So,mljeveni crni biber


Priprema:


Plavim patlidžanima odstranimo krajeve i oljuštimo.Jedan patlidžan isječemo na tanke pločice,a drugi na krugove.Posolimo,stavimo u cjedaljku i pritisnemo zdjelom,na koju stavimo teži predmet.Ostavimo da odstoji 30 minuta da ispuste tečnost.U tavi sa zagrijanim maslinovim uljem pržimo sitno sjeckani luk.Dodamo i isjeckani bijeli luk.Kada omekša,dodamo mljeveno meso i začinimo cimetom.Dodamo mješavinu isjeckanog konzerviranog paradajza i krugova maslinki,kašiku prezle,paradajz pire,posolimo i pobiberimo.Dodamo prethodno skuhanu supu i rendani muskatni oraščić.Na rastopljenom puteru ispržimo brašno,dodamo mlijeko,posolimo i pobiberimo.Kada bešamel sos dobije potrebnu gustinu,sklonimo sa šporeta.Iscijeđeni plavi patlidžan properemo hladnom vodom i isušimo krpom.Na zagrijanom ulju pržimo komade patlidžana.Keramički sud poprskamo maslinovim uljem,poprskamo prezlom i nanesemo fil od mljevenog mesa.Na fil stjepenasto redamo krugove patlidžana,pa sipamo bešamel sos.Poprskamo parmezanom i prezlom.Pečemo 60 minuta na 220 stepeni C.Zdjelu za serviranje ukrasimo listovima zelene salate.Serviramo komade musake.Dekorišemo lopticama pavlake.

No comments:

Recepti Headline Animator