Prilagođeno pretraživanje

Saturday, March 8, 2008

Krem riblja čorba

Potrebno(za 4 osobe):

1 kg riječne ili jezerske ribe od različite vrste
2 lovorova lista
3 glavice luka
3 paradajza
5-6 zrna crnog bibera
2 šargarepe
2 češnja luka
1 kašika senfa
1 kašika kečapa
1 kafena kašika šećera
1 kafena kašika mljevene crvene paprike
1/2 kafene kašike bosiljka
1/2 kafene kašike timijana
peršun
1/2 kafene kašike mljevenog bijelog bibera
1/2 kafene kašike karija
1/2 kafene kašike žalfije
1/2 kafene kašike čilija
ulje
so
crvena mljevena paprika

Priprema:

Prethodno očišćene i oprane ribe stavimo u šerpu s vodom na šporetu.U vodu stavimo zrna crnog bibera i lovorove listove,posolimo i ostavimo da se kuha.Glavice luka sitno isjeckamo i pržimo u šerpi sa zagrijanim uljem.Sitno izrendamo šargarepe i dodamo u luk.Dodamo i sitno isjeckane češnjeve bijelog luka i krupno izrendani paradajz.Sipamo kečap,čili,šećer,senf,mljeveni bijeli biber,timijan,bosiljak,žalfiju,mljevenu crvenu papriku i kari.Posolimo,pobiberimo i promiješamo.Skuhanu ribu izvadimo iz šerpe i odstranimo kosti i glave.U šerpu sa povrćem dodamo 3 palje(kutlače)tečnosti u kojoj se kuhala riba.Potom komade ribe stavimo u blender.Potom dodamo i 3 palje tečnosti iz šerpe sa povrćem.Izmiksanu smjesu dodamo u šerpu sa povrćem na šporetu.Dodamo i preostalu procijeđenu tečnost u kojoj se kuhala riba.Sitno isjeckamo peršun i dodamo u čorbu.Nakon 20 minuta kuhanja sipamo čorbu u zdjelu za serviranje.Ukrasimo limunom i peršunom.

No comments:

Recepti Headline Animator