Prilagođeno pretraživanje

Saturday, March 22, 2008

Čokoladna beze pita

Potrebno(za 8 osoba):


300 g čokoladnog keksa
75 g putera
4 jaja
170 g šećera u prahu
700 ml obranog mlijeka
4 supene kašike gustina
150 g čokolade za kuhanje
Ekstakt vanilije


Priprema:

Keks izdrobiti i umijesiti s puterom.Ovom smjesom obložiti dno kalupa.Mutiti žumanca sa 70 g šećera i sa gustinom dok se ne dobije glatka masa.Po potrebi dodati malo mlijeka.Ostatak mlijeka ugrijati(ne smije da bude vrelo!) i polako dodavati jajima,uz neprestano mućenje.Vratiti na laganu vatru i miješati dok se ne zgusne.Ovu masu izručiti preko podloge od keksa.Bjelanca umutiti u čvrstu pjenu,pa pred kraj postepeno dodavati šećer i ekstrakt vanilije.Sipati preko pite i peći u zagrijanoj rerni,30 minuta na 170 stepeni C,dok bjelanca ne poprime zlatnu boju.

No comments:

Recepti Headline Animator