Prilagođeno pretraživanje

Saturday, March 8, 2008

Kolač od kajsija

Potrebno(za 4-6 osoba):

35 dag lisnatog tijesta
1 kg kajsija
2 kašike šećera u prahu
2 dl prošeka
1/2 limuna
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
4 jaja
2,5 dl slatkog vrhnja

Za umak:

3 vanilin šećera
3 žumanca
15 dag šećera
2,5 dl mlijeka
2 kašičice škrobnog brašna

Za ukras:

2-3 kašike fine marmelade od kajsija

Priprema:

Neka se lisnato tijesto odmrzne na sobnoj temperaturi.Oprane kajsije prepolovite,izvadite im koštice i pospite ih šećerom,te nakapajte prošekom,kojem ste dodali limunovog soka.Odmrznuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini.Utisnite u plitki okrugli kalup,te dio na stijenki obložite aluminijskom folijom i čvrsto stisnite,da tijesto ne spuzne dok se peče.Pecite 15 minuta u pećnici,zagrijanoj na 200 stepeni C.
Za nadjev mikserom izmiješajte jaja sa šećerom,malo soli,praškom za pecivo i 1,5 dl vrhnja.Polupečeno tijesto pospite brašnom,posložite kajsije i zalijte nadjevom.Pecite otprilike još 40 minuta.
Za umak istucite žumanca sa šećerom,te primješajte mlijeko,prošek u kojem su se močile kajsije i škrobno brašno.Miješajte na pari dok se umak ne zgusne.Neka se hladi.Marmeladu sa kašikom vode miješajte na niskoj temperaturi da se otopi,pa time premažite zgotovljeni kolač.Preostalo slatko vrhnje istucite s vanilin šećerom.Umiješajte u mlaki umak,te poslužite uz kolač.

No comments:

Recepti Headline Animator