Prilagođeno pretraživanje

Saturday, March 22, 2008

Grčki đuveč

Potrebno(za 4 osobe):


2 plava patlidžana(600 g)
400 g krompir
400 g tankih roštilj kobasica
1 glavica crnog luka(150 g)
2 jajeta
So,biber
2 kašike Dijamant ulja
50 g prezli
200 ml soka od paradajza
200 g crnog hljeba


Priprema:

Patlidžane oprati i isjeći na kockice,obariti u vodi i procijediti.Krompir oguliti i takođe isjeći na kockice.Propržiti na ulju sitno nasjeckani luk,dodati jaja,na kolutove izrezane kobasice,so,biber i sve dobro izmiješati.Vatrostalnu posudu podmazati uljem i posuti prezlama,redati patlidžan,krompir,masu sa kobasicama.Postupak ponoviti,a zatim preliti sokom od paradajza.Peći u rerni oko 45 minuta,na 200 stepeni C,služiti toplo.


Napomena:

Prilikom kupovine patlidžana preporučljivo je da obratite pažnju na to koliko je plod dugačak-najbolji su oni srednje veličine,lagani i bez sjemenki.Kora treba da bude sjajna,čvrsta,a stabljika jarkozelena.Preporučuje se da se patlidžan prije pripreme nasiječe na komadiće,posoli i ostavi da odstoji najmanje pola sata u cjediljci ili da se pak probari.Nakon toga isprati ga pod mlazom vode.Na taj način eliminiše se vlaga,a ujedno i gorčina.

No comments:

Recepti Headline Animator