Potrebno:
Za snijeg:
5 bjelanaca
100 g secera u prahu
malo soli
malo ulja
1-2 kesice vanilija secera
Za cokoladni umak:
150 g cokolade za kuhanje
2 zumanca
40 g maslaca
Za karamel:
60 g secera u kockicama
1/2 limuna
4 kasike vode
Priprema:
1. Bjelancima dodajte malo soli i umutite u cvrsti snijeg.Dodajte i secer u prahu neprestano mijesajuci.
2. Uz pomoc 2 kasike oblikujte 4 velike lopte od snijega.Loptu stavite na tanjir koji ste prethodno malo nauljili.Jednu po jednu pecite ih u mikrovalnoj pecnici, svaku po 20 sekundi.Povrsina ce biti malo cvrsta.
3. U posudu stavite cokoladu, dodajte 2 kasike vode i otopite je u mikrovalnu 1 minutu na najvecoj temperaturi.
4. Izvadite iz pecnice i dodajte omeksan maslac i mijesajuci dodajte zuance.
5. Umak od cokolade podijelite u 4 tanjiura za posluzivanje, na vrh stavite snjezne kugle.
6. Napravite svijetli karamel:secer u kockicama stavite u posudu sa 4 kasike vode i malo limunovog soka.Promijesajte ga i stavite 3,5 minute u mikrovalnu pecnicu na najvecu temperaturu.Izvadite ga i ostavite da odstoji neko vrijeme da se ohladi, a potom pomocu viljuske, trakice karmela rasporedjujte po snjeznim kuglama.
No comments:
Post a Comment