Prilagođeno pretraživanje

Friday, February 17, 2012

Musaka od jabuka

Potrebno:

1 kg kiselih jabuka
3 kasike secera
1 limun
2 jajeta
200 g prezli
1,5 dl ulja
maslac za podmazivanje

Za nadjev:

1 l mlijeka
150 g mljevenih oraha
150 g suhog grozdja
1 kesica vanilin-secera

Za preljev:

2 dl slatke pavlake ili mlijeka
1 zumance
20 g secera
secer u prahu
1 vanilin-secer

Priprema:

Jabuke oljustite i isjecite ih na kolutove koji su debeli oko 1 cm.Pospite ih secerom i nakapajte limunovim sokom, pa ostavite da malo odstoje.U medjuvremenu umutite jaja, pa svaki kolut jabuka umocite u jaja, potom uvaljajte u prezle, a onda prprzite na zagrijanom ulju.Jabuke vadite resetkastom kasikom i stavljajte ih da se cijede na upijajucoj hartiji.Nadjev pripremite od uzavrelog mlijeka kome ste dodali mljevene orahe, suho grozdje i vanilin-secer.Sve dobro promijesajte i malo ohladite.Nakon toga u podmazanu tepsiju redajte sloj przenih jabuka, sloj nadjeva, pa jabuka, i tako redom dok se sve ne utrosi.Posljednji sloj moraju biti jabuke.Preko poslastice prelijte masu od umucenih zumanaca, secera i slatke pavlake, odnosno mlijeka.Musaku pecite oko 25 minuta u rerni na 200°C.Pecenu poslasticu ohladite i istresite na tacnu, a potom je pospite secerom u prahu, koji ste zamirisali vanilin-secerom.

No comments:

Recepti Headline Animator