Prilagođeno pretraživanje

Thursday, February 16, 2012

Trebenicka torta

Potrebno:

Za patispanj:

6 jaja
18 kasika secera
18 kasika brasna
1 kasika kakaa
10 kaska mlijeka
8 kasika ulja
2 kesice praska za pecivo

Za fil od vanile:

1 kesica praska za puding od vanile
250 g margarina
200 g secera u prahu
150 g marmelade od drenjina
500 ml mlijeka

Za fil od oraha:

100 g secera
200 g mljevenih oraha
100 ml mlijeka

Potrebno:

Pripremamo patispanje.Jaja polupamo i odvojimo bjelanca od zumanaca.U sud sa zumancima dodamo polovinu pripremljenog secera i mutimo mikserom dok se secer ne rastopi.Zatim mikserom mutimo bjelanca, dodamo preostali secer, i mutimo dok se ne rastopi.Izmucena zumanca dodamo u sud sa izmucenim bjelancima.Dodamo ulje, mlijeko, brasno, prasak za pecivo i mijesamo varjacom dok se sastojci ne sjedine.2 tepsije oblozimo kuharskim papirom.Polovinu tijesta prerucimo u prvu tepsiju.U preostalo tijesto dodamo kakao, promjesamo varjacom i nanesemo tijesto u drugu tepsiju.Stavimo obje tepsije u rernu i pecemo 10 minuta na 200°C.Pripremamo fil od vanile.U serpu, na sporetu, sipamo 300 ml mlijeka.U preostalih 200 ml mlijeka dodamo prasak za puding i promjesamo zicom za mucenje.Kada mlijeko u serpi provri dodamo razmeksan puding neprekidno mijesajuci zicom.Kada puding dobije potrebnu gustinu sklonimo serpu sa sporeta i ostavimo da se ohladi.U sud stavimo margarin, secer u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane pjenast.Dodamo ohladjen puding i mutimo dok se fil ne sjedini.Pripremamo fil od oraha.U serpu, na sporetu, sipamo 100 ml mlijeka, dodamo 100 g secera i promijesamo.Provrelim mlijekom prelijemo mljevene orahe i promijesamo.Ispecenim patispanjima odstranimo papire i isjecemo krajeve da dobijemo ravnu povrsinu.Sijecemo patispanje na polovine po duzini.Na pravougaonu tacnu za tortu stavimo prvu lenztu zutog patispanja i prmazemo marmeladom.Zatim nanesemo fil.Na fil stavimo prvu lentu braon patispanja.Premazemo filom od oraha.Staimo drugu lentu zutog patispanja i premazemo marmeladom.Premazemo zatim filom od vanile.Stavimo drugu lentu braon patispanja.Cijelu tortu premazemo filom od vanile.Preostalim filom punimo kuharski spic i ukrasimo gornju povrsinu torte.Polukrugovima narandze i cokoladnim bombonama dekorisemo tortu.

No comments:

Recepti Headline Animator