Prilagođeno pretraživanje

Sunday, February 19, 2012

Kremni uzitak

Potrebno:

100 g cokolade za kuhanje
100 g mlijecne cokolade
60 ml hladne vode
1 kasika zelatina
5 zumanaca
1/2 dl secera
240 ml punomasnog mlijeka
+1,5 kasika tecnog margarina (240 ml half and half)
1,2 l slatke pavlake

Priprema:

1. Obruc kalupa od 23 cm blago premazati uljem pa ga staviti na tacnu (najbolje plasticnu zbog hladjenja u zamrzivacu).
2. Sve 3 vrste cokolade izrendati, u posebne posude, pa pripremiti zamjenu za half and half.Znaci, od 240 ml punomasnog mlijeka oduzeti 2 kasike, a zatim sipati 1,5 kasiku otopljenog margarina.Ostaviti da se ohladi.
3. Zelatin preliti vodom i ostaviti da nabubri.Zumanjca sa secerom pjenasto umutiti, miksati oko 5 minuta.
4. Half and half ili zamjenski half and half staviti na ringlu da prokuha.Kada prokuha, skinuti s vatre i postepeno umijesati smjesu od jaja i secera pa vratiti na laganu vatru i mijesati oko 3 minuta, dok se smjesa pocne malo zgusnjavati, ali da ne prokuha.
5. Skinuti masu s vatre, dodati nabubrelu zelatinu i dobro izmijesati da se istopi.Kuhani krem sipati u posudu za mjerenje tecnosti pa podijeliti u 3 posude, na 3 jednaka dijela.U svaki dio dodati drugu vrstu cokolade i brzo izmijesati da se cokolada istopi.Ako se krem ohladi prije nego sto je cokolada u potpunosti istopljena staviti ga na paru i mijesati da se istopi.Ostaviti cokoladne smjese da se hlade na sobnoj temperaturi.Povremeno promijesati.Smjese ce hladjenem poceti da se stezu.Nakon hladjenja, umutiti 4 dl slatke pavlake, pa dodati cokoladu za kuhanje, dobro izmijesati i dobiveni krem sipati u obruc na tacni.Poravnati tamni dio i staviti tacnu na 15-ak minuta u zamrzivac.U medjuvremenu umutiti novih 4 dl slatke pavlake, dodati mlijecnu cokoladu pa lagano izmijesati.Staviti smjesu preko rashladjenog tamnog dijela, poravnati pa vratiti u zamrzivac na jos 15 minuta.Isto uraditi sa preostala 4 l slatke pavlake i bijelom cokolaom pa, kad je nanesete na mlijecnu cokoladu, vratiti na jos 15 minuta u zamrzivac.Nakon toga prebaciti u frizider (najbolje je ostaviti preko noci), ostaviti par sati da se dobro rashladi i stegne.Zatim, tankim nozem, okruziti izmedju obruca i torte pa otvoriti obruc.
6. Moze se posluziti takva, a moze se, po zelji, premazati slatkom pavlakom ili slagom.
7. Tortica se moze otvoriti i nakon hladjenja u zamrzivacu i odmah degustirati ali je mnogo ljepsa dobro rashladjena i stegnuta.

No comments:

Recepti Headline Animator