Prilagođeno pretraživanje

Sunday, February 12, 2012

Pogaca sa sljivama i makom

Potrebno:

30 g kvasca
400 g brasna
1 jaje
50 g secera
80 g margarina
2 dl mlijeka
1/4 kasicice soli

Za nadjev:

500 g svjezih sljiva
150 g maka
2 dl slatke pavlake
50 g secera
3 kasike ruma
1 vrecica cimeta

Priprema:

Rastopite kvasac u 1/2 dl mlakog mlijeka u koje ste usuli kasicicu secera, kasicicu brasna i malo soli.Kada kvasac uskisne uspite ga u brasno, pa dodajte rastopljeni margarim.Mijesite tijesto sve dok se ne pojave mjehurici i dok ne pocne da se odvaja od zidova suda u kome se mijesi.Pokrijte ga i ostavite da naraste.Tada ga razvijte na dasci posutoj brasnom.Kada dobijete koru debljine 1 cm, stavite je u pleh namascen i posut brasnom, a onda ga ostavite da odstoji jos 40-ak minuta.Poprskajte ga rastopljenim margarinom.U medjuvremenu mak, rum, secer, cimet i slatku pavlaku izmijesajte u jednolicnu masu pa njome premazite koru, a odozgo poredajte ociscene i nasjeckane sljive.Pecite na umjerenoj temperaturi oko sat vremena.

No comments:

Recepti Headline Animator