Prilagođeno pretraživanje

Sunday, February 19, 2012

Zakova torta

Potrebno:

15 jaja

Za patispanj:

300 g secera
300 g sjeckanih oraha
3 kasike brasna

Za fil:

15 kasika secera
16 kasika vode
1 kasika brasna
100 g cokolade za kuhanje
250 g margarina
100 g drobljenih ljesnka
5 kesica praska za slag
500 ml mlijeka

Priprema:

Pripremamo patispanj.Jaja polupamo i odvojimo bjelanca od zumanaca.Mikserom izmutimo bjelanca, dodamo secer i nastavimo mucenje dok se secer ne rastopi.Zatim dodamo sjeckane orahe, brasno i promjesamo varjacom.2 tepsije oblozimo kuharskim papirom.Podijelimo tijesto u tepsije i izravnamo povrsine.Pecemo 20 minuta na 180°C.Pripremamo prvi fil.U sud sa zumancima dodamo secer, vodu, brasno i izmutimo mkserom.Sud stavimo na paru i dodamo cokoladu izlomljenu na parcad.Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo sud sa pare i ostavimo sadrzinu da se ohladi.U ohladjeni krem dodamo margarin i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.U veci sud sipamo mlijeko, dodamo prasak za slag i mutimo mikserom dok slag ne dobije potrebnu cvrstinu.Ispecenim patispanjima odstranimo papire, isjecemo krajeve da dobijemo ravnu povrsinu a zatim odsjecemo 1/3 patispanja tako da dobijemo trecu koru.Na tacnu stavimo prvu koru, premazemo filom, na fil nanesemo slag a zatim drobljene ljesnike.Postupak ponovimo.Stavimo trecu koru i cijelu tortu premazemo filom.Gornju povrsinu torte premazemo slagom i nanesemo drobljene ljesnike.Preostalim slagom punimo kuharski spric i ukrasimo stranice torte.

No comments:

Recepti Headline Animator