Potrebno:
Za osnovu od bjelanaca:
5 bjelanaca
1 vrecica vanilija secera
150 g secera
70 g secera u prahu
4 kasicice skrobnog brasna
Za fil:
300 g jagoda
4 kasike secera u prahu
3/8 l slatkog vrhnja
1 kasicica tresnjevace
Priprema:
1. Lim prekrijte pergament papirom na kojem cete nacrtat krug velicine 24 cm.
2. Rernu zagrijte na 110°C.
3. Bjelanca mutite sa vanilija secerom u snijeg.Pomalo dodajite secer i secer u prahu.Mutite dalje da snijeg postane vrlo cvrst i da se secer otopi.
4. Prosijte i umijesajte skrobno brasno.
5. Polovinu smjese od bjelanaca ubrizgajte kao osnovu za tortu slasticarskom vrecicom na oznaceni krug.
6. Od druge polovine po rubovima oblikujte loptice.
7. U resnu smjesu vise susite otprilike1,5 sat, a zatim je pustite da miruje 15 minuta u iskljucenoj rerni.
8. Jagode operite, polovinu protisnite kroz sito i pomijesajte sa 2 kasike secera u prahu.
9. Vrhnje umutite sa ostatkom secera u prahu i dodajte tresnjevacu.Potom ga razmazite po ispecenoj podlozi.
10. Vrhnje pokrijte cijelim jagodama koje cete preliti protisnutom kasom.
Savjet:
Tortu mozete pripremiti i sa drugim vocem, kao sto su maline, kupine, banane, kivi...
No comments:
Post a Comment