Potrebno:
500 g brasna
30 g kvasca
50 g secera
1/4 l mlakog mlijeka
40 g maslaca
2 jaja
1 kasicica soli
naribana kora limuna
Za kalup:
secer u prahu
Priprema:
1. Brasno prosijte u zdjelu.U sredini napravite udubljenje i u njemu pomijesajte izmrvljeni kvasac s malo secera, mlijeka i brasna i pustite da se dize 15 minuta.
2. Rastopite maslac i stavite ga sa ostalim secerom, ostatkom mlijeka, jajma, solju i limunovom koricom u zdjelu sa kvascem, pa sve dobro izmijesajte.
3. Tijesto mutite dok se ne pojave mjehurici, a onda ga ostavite 15 minuta da se dize.
4. Rernu zagrijte na 220°C.Maslac rastopite u vatrostalnom kalupu ili limu za pecenje.
5. Od tijesta oblikujte kugle teske oko 50 g, uvaljajte ih u maslac i slozite jednu pokraj druge u lim.
6. Buhtle pecite u rerni od 20-30 minuta.
7. Prije posluzivanja pospite secerom u prahu.
No comments:
Post a Comment