Potrebno:
8 bjelanaca
14 kasika secera
14 zumanaca
1/2 limuna
6 kasika brasna
maslac
brasno za posipanje
pekmez od kajsija
1/2 l mlijeka
kajsije
500 ml slatke pavlake
1 kesica ucvrscivaca
Priprema:
1. Umutite cvrst snijeg od 8 bjelanaca i secera, dodati 1 po 1 8 zumanaca, koru i sok od 1/2 limuna.Umijesati 6 kasika brasna.Dobijenu smjesu za patispanj izliti u kalup za tortu koji je prethodno namazan maslacem i posut brasnom.Peci u zagrijanoj rerni na srednjoj temperaturi dok patispanj ne pocne da se odvaja od ivice kalupa.Izvaditi.Ohladiti i namazati pekmezom od kajsija.
2. Pjenasto umutiti 6 zumanaca sa 6 kasika secera.Staviti mlijeko da prokljuca, pazljivo, neprestano mijesajuci da se masa ne bi zgrudvala.Skloniti sa sporeta i ohladiti.Premazati pripremljeni patispanj, poredati kriske kajsija po cijeloj povrsini.Staviti u frizider da se dobro ohladi.Umutiti slatku pavlaku sa ucrscivacem o premazati ohladjenu tortu.Dekorisati po zelji.
No comments:
Post a Comment