Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, February 14, 2012

Kolac od kajsija sa likerom

Potrebno:

5 jaja
250 g maslaca
850 g kajsija iz kompota
250 g secera
limun
2 kesice vanilin secera
250 g brasna
2 kesice praska za pecivo
50 ml likera od kajsija
50 ml soka od kajsija
2 kasike na listice nasjeckanog badema
2 kasike secera u prahu

Priprema:

1. Kajsije iz kompota ocijediti.
2. Pjenasto umutiti maslac sa secerom, dodati narendanu koru limuna, vanlin secer i vrlo malo soli.U kompaktnu masu umijesati 1 po 1 zumance, mijesati dok se secer potpuno ne istopi i na kraju dodati cvrst snijeg od bjelanaca.
3. Izmijesati brasno, prasak za pecivo i dodati pripremljenu smjesu sa jajima.Izliti u kalup za kolace koji je prethodno namazan maslacem ili oblozen masnim pekarskim papirom.Cijelom povrsinom poredati polovine kajsija.Peci u zagrijanoj rerni na 175°C oko 50 minuta.Izvaditi.Tortu ubosti drvenim stapicem i to na vise mjesta.Preliti mjesavinom soka i likera od kajsija.Ohladiti.
4. Nasjeckani badem proprziti, u tiganju bez masnoce.Na sredinu torte sloziti proprzene listice badema u obliku cvijeta.Posuti prah secerom.

No comments:

Recepti Headline Animator