Prilagođeno pretraživanje

Sunday, February 12, 2012

Knedle sa kajsijama

Potrebno:

500 g kuhanog krompira
125 g brasna
4 zumanceta
12 manjih kajsija
12 kocki secera
1 kasika badema isjecenih na listice
100 g maslaca
6 kasika prezli
375 ml bijelog vina
cimet
1/2 kasicice narendane kore limuna
1 kasika gustina
2 kasike secera

Priprema:

1. Skuhan krompir oljustiti i ispasirati.Dodati brasno, 2 zumanca i vrlo malo soli.Umijesiti glatko tijesto bez grudvica.
2. Kajsije oprati i odstraniti kostice.U svaku staviti po kocku secera.Pripremljeno tijesto od krompira oblikovati u tanku rolnu, podijeliti na 12 priblizno jednakih dijelova.Svaki komadic tijesta izravnati, staviti na sredinu kajsiju i oblikovati knedlu.Knedle kuhati u posoljenoj kljucaloj vodi od 12-15 minuta, ili dok ne isplivaju na povrsinu.Badem isjecen na listice, bez masnoce proprziti u tiganju sa prezlama.
3. Zagrijati bijelo vino, dodati cimeta po zelji i ukusu, umijesati narendanu koru limuna i gustin koji je prethodno rastvoren sa malo hladne vode.Kratko kuhati na niskoj temperaturi i dodati 2 razmucena zumanca.
4. Kuhane knedle vaditi rupicastom kasikom, umijesati u razmeksan maslac i poredati na tanjir za posluzivanje.Preliti pripremljenim sosom od vina i posuti listicima badema i prezlama.Sluziti toplo.

No comments:

Recepti Headline Animator