Prilagođeno pretraživanje

Saturday, February 18, 2012

Crna torta

Potrebno:

Za zuti patispanj:

4 jaja
4 kasike secera
2 kasike brasna

Za braon patispanj:

1 limun
3 kasike prezle
8 jaja
2 kasike brasna
8 kasika mljevenih oraha
1,5 kasika ulja
4 kasike secera
1/2 kesice praska za pecivo

Za fil:

250 g secera u prahu
250 g margarina
250 ml mlijeka
10 kasika secera
100 g kakaa
100 g cokolade za kuhanje

Priprema:

Pripremamo braon patispanj.Polupamo 8 jaja i odvojimo bjelanca od zumanaca.Mikserom izmutimo bjelanca, dodamo secer i mutimo dok se secer ne rastopi.Zatim u sud dodamo sok od 1/2 limuna, mljevene orahe, prezlu, prasak za pecivo, brasno i ulje.Mijesamo varjacom dok se smjesa ne sjedini.2 tepsije oblozimo kuharskim papirom.U svaku tepsiju nanesemo po polovinu tijesta.Pecemo 15 minuta na 180°C.Pripremamo zuti patispanj.U sud polupamo 4 jaja, dodamo secer i mutimo mikserom dok se secer ne rastopi.Zatim dodamo mljevene orahe, brasno pomijesamo zicom za mucenje.Prerucimo tijesto u tepsiju oblozenu kuharskim papirom.Pecemo 15 minuta na 180°C. Pripremamo fil.U serpu sipamo mlijeko, dodamo secer, kakao, cokoladu izlomljenu na parcad i stavimo na sporet.Kada se cokolada i secer rastope sklonimo serpu sa sporeta.U sud za mucenje stavimo margarin, secer u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane pjenast.Dodamo 8 zumanaca i ohladjen fil iz serpe.Mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.Patispanju odstranimo papir presjecemo na polovnu.Lentamaodsjecemo krajeve da dobijemo ravnu povrsinu.Na tacnu za tortu stavimo jednu lentu braon patispanja premazemo filom.Na fil stavimo lentu zutog patispanja pa i njega premazemo filom.Stavimo drugu lentu braon patispanja.Cijelu tortu premazemo filom.Na krajeve gornje povrsine nanesemo zrna suhog grozdja a pomocu cjediljke nanesemo kakao.Dekoraciju zavrsimo cokoladnim prelivom.

No comments:

Recepti Headline Animator