Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, February 14, 2012

Domaci sir rikota (ricotta)

Potrebno:

2 l mlijeka
250 ml slatke pavlake
3 kasike bijelog, alkoholnog sirceta

Priprema:

1. Stavite mlijeko i slatku pavlaku da se kuhaju.Par trenutaka prije nego sto mlijeko pocne da vri, sipajte sirce i promijesajte, a onda smanjite temperaturu na 2.Ostavite da se kuha jos 3-4 minuta i za to vrijeme nemojte da mijesate.Sklonite serpu sa vatre i ostavite 10 minuta da odstoji.
2. Za to vrijeme pripremite vanglicu i na nju stavite cjediljku.U cjediljku stavite gazu (troslojnu), prerucite masu i ostavite da se cijedi oko 1 sat.Za to vrijeme ce se iscijediti sav visak tecnosti i sir rikota ce biti spreman za upotrebu.
3. U slucaju da ste ga planirali za neko slano jelo, mozete posoliti mlijeko prije nego sto pocnete da pravite sir.Ovako pripremljen sir najbolje je upotrijebiti odmah, ali mozete ga cuvati u frizideru i 2-3 dana.

No comments:

Recepti Headline Animator