Prilagođeno pretraživanje

Friday, February 17, 2012

Torta Bogorodica

Potrebno:

30 jaja

Za 1. patispanj:

10 kasika secera
10 kasika mljevenih oraha
1 kasika brasna
1/2 kesice praska za pecivo
100 g sjeckanih oraha

za 2. patispanj:

10 kasika secera
10 kasika mljevenih oraha
1 kasika brasna
1/2 kesice praska za pecivo
100 g suhih smokava

Za 3. patispanj:

10 kasika secera
10 kasika mljevenih oraha
1 kasika brasna
1/2 kesice praska za pecivo
100 g suhog grozdja

Za 1. fil:

150 ml
300 g secer
200 g mljevenih oraha
2 limuna
200 g zele bombona
100 g secera u prahu

Za 2. fil:

300 g secera
250 g margarina
300 g cokolade za kuhanje

Za ukrasavanje:

3 kesice praska za slag
300 ml mlijeka

Priprema:

Pripremamo 1. patispanj.Polupamo 10 jaja i odvojimo bjelanca od zumanaca.Izmutimo bjelanca mikserom, dodamo 10 kasika secera i nastavljamo mucenje dok se secer ne rastopi.Zatim dodamo 10 kasika mljevenih oraha, 100 g sjeckanih oraha, 1 kasiku brasna, 1/2 kesice praska za pecivo i mijesamo varjacom dok se sastojci ne sjedine.Tijesto prerucimo u tepsiju oblozenu kuharskim papirom.Pecemo 20 minuta na 180°C.Pripremamo 2. patispanj.Polupamo 10 jaja i odvojimo bjelanca od zumanaca.Izmutimo bjelanca mikserom, dodamo 10 kasika secera i nastavljamo mucenje dok se secer ne rastopi..Zatim dodamo 10 kasika mljevenih oraha, 1 kasiku brasna, 1/2 kesice praska za pecivo, sitno isjecene smokve i mijesamo varjacom dok se sastojci ne sjedine.Tijesto prerucimo u tepsiju oblozenu kuharskim papirom.Pecemo 20 minuta na 180°C.Pripremamo 3. patispanj.Polupamo 10 jaja i odvojimo bjelanca od zumanaca.Izmutimo bjelanca mikserom, dodamo 10 kasika secera i nastavljamo mucenje dok se secer ne rastopi.Zatim dodamo 10 kasika mljevenih oraha, 1 kasiku brasna, 1/2 kesice praska za pecivo, suho grozdje i mijesamo varjacom dok se sastojci ne sjedine.Tijesto prerucimo u tepsiju oblozenu kuharskim papirom.Pecemo 20 minuta na 180°C.Pripremamo 1. fil.U serpu, na sporetu, sipamo mlijeko, dodamo secer i promijesamo.Kada se secer rastopi dodamo mljevene orahe, promijesamo, sklonimo serpu sa sporeta i ostavimo fil da se ohladi.U veci sud stavimo margarin, secer u prhu, limunov sok i mutimo mikserom dok margarin ne postane pjenast.Zatim dodamo ohladjen fil od oraha i mutimo mikserom dok se sastojci ne sjedine.Dodamo sitno isjecene zele bombone i promjesamo varjacom.Pripremamo 2. fil.U sud sa 30 zumanaca dodamo secer i mutimo mikserom dok se secer ne rastopi.Sud stavimo na paru i mijesamo varjacom.Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo sud s pare i ostavimo da se ohladi.Cokoladu istopimo na pari.U sud sa ohladjenim filom dodamo sok od 1/2 limuna, margarin i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.Polovinu fila prerucimo u drugi sud, dodamo ohladjenu rastopljenu cokoladu i promijesamo varjacom.Ispecene patispanje izvadimo iz tepsije, odstranimo papire i odsjecemo krajeve da dobijemo ravnu povrsinu.Na tacnu za tortu stavimo 1. patispanj i premazemo 1. filom.Na fil stavimo 2. patispanj i premazemo filom sa cokoladom.Zatim stavimo 3. patispanj koji premazemo drugim filom bez cokolade.U sud sipamo mlijeko, dodamo prasak za slag i mutimo mikserom dok slag ne dobije potrebnu crstinu.Kuharski spric punimo prostalim filom s cokoladom i ukrasimo stranicni dio kao i krajeve gornje povrsine torte.Zatim spric punimo slagom, ukrasimo gornju povrsinu i slagom prekrijemo preostale stranicne dijelove torte.

No comments:

Recepti Headline Animator