Prilagođeno pretraživanje

Saturday, February 11, 2012

Punjeni saran

Potrebno:

saran od 1 - 1,5 kg
100 g maslaca ili ulja
3 kriske bijelog hljeba
2 dl mlijeka
1 jaje
100 g malo masnijeg suhog mesa
2 kasike sitno nasjeckanog lista persuna
1 glavica luka
so
biber
mirisne trave po ukusu

Priprema:

1. Ocistite sarana, izvadite mu skrge, dobro ga operite, posolit i pobiberite iznutra i izvana.Iznutra ga namazite rastopljenim maslacem ili uljem i ostavite na stranu dok ne pripremite fil.
2. Fil: kriske hljeba, bez korice, natopite u mlijeku, a zatim ih dobro ocijedite, dodajte so, biber, mirisne trave po ukusu, cijelo jaje, 1o dkg sitno sjeckanog suhog mesa, sitno nasjeckani list persuna i glavicu preprzenog sitno nasjeckanog luka.
3. Ovu smjesu dobro izmijesajte i s njom napunite sarana.Otvor zatvorite cackalicama ili bijelim koncem.Ribu izvana premazite rastopljenim maslacem ili uljem i stavite u rernu zagrijanu na 180°C da se polako pece.Tokom pecenja povremeno podlijevajte sokom u kome se riba pece.
4. Kada je riba pecena pojacajte temperaturu u rerni da porumeni.Izvadite je, odvojite cackalice ili konac s otvora na trbuhu, i ribu servirajte vrucu.

No comments:

Recepti Headline Animator