Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, February 21, 2012

Bula torta

Potrebno:

15 jaja

Za patispanj:

300 g mljevenih oraha
300 g secera
4 kaske brasna
2 kasike kakaa

Za 1. fil:

250 g margarina
100 g cokolade za kuhanje
300 g secera

Za 2. fil:

500 ml mlijeka
5 kasika brasna
250 g margarina
200 g secera
1 vanilin secer

Priprema:

Pripremamo patispanje.Jaja polupamo i odvojimo bjelanca od zumanaca.U jedan sud stavimo 15 bjelanaca.U drugi sud stavimo 10 zumanaca.Preostalih 5 zumanaca ostavimo u sud sa strane.Mikserom izmutimo bjelanca, dodamo secer i mutimo mikserom dok se secer ne rastopi.Dodamo mljevene orahe, brasno kakao.Mijesamo varjacom dok se sastojci ne sjedine.Podijelimo smjesu u 2 tepsije oblozene kuharskim papirom.Pecemo 20 minuta na 180°C.Pripremamo 1.fi.U sud sa 10 zumanaca dodamo secer i mutimo mikserom dok se secer ne rastopi.Sud stavimo na paru, mijesamo varjacom i kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo sud sa pare.Dodamo cokoladu izlomljenu na parcad i mijesamo varjacom dok se cokolada ne rastopi.Kada se krem ohladi dodamo margarin i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.Pripremamo 2. fil.U serpu, na sporetu, sipamo 300 ml mlijeka, dodamo secer i vanilin secer.U preostalo mlijeko u menzuri dodamo 5 zumanaca i promijesamo zicom za mucenje.Zatim dodamo brasno i promijesamo.Neprekidno mijesajuci zicom za mucenje u provrelo mlijeko dodamo razmeksana zumanca i brasno.Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo serpu sa sporeta.U drugi sud stavimo margarin, dodamo ohladjeni drugi fil i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.Patispanjima odstranimo papire i odsjecemo krajeve.Odsjecemo 1/3 patispanja tako da dobijemo 3 kore.Prvu koru premazemo drugim filom.Na fil stavimo drugu koru i premazemo prvim filom.Na fil stavimo trecu koru a zatim cijelu tortu premazemo prvim filom.Nozem na gornjoj povrsini obiljezimo pravougaonu parcad.Preostalim drugim filom punimo kuharski spric i ukrasimo svako obiljezeno parce torte.Sijecemo tortu na parcad.3 parceta serviramo na tanjir i dekorisemo zrnima suhog grozdja.

No comments:

Recepti Headline Animator