Prilagođeno pretraživanje

Wednesday, February 15, 2012

Ustipci sa grozdjicama

Potrebno:

375 g brasna
25 g kvasca
2 kasike secera
1/8 l mlakog mlijeka
1/2 kasicice soli
3 jaja
4 kasike grozdjica
4 kasike nasjeckane usecerene narandzine korice
1 kasika naribane limunove korice

Za przenje:

1 l ulja

Za posipanje:

secer u prahu

Priprema:

1.Brasno prosijte u zdjelu i u sredini napravite udubljenje.
2. U udubljenju izmrvite kvasac, umijesajte ga sa secerom, malo brasna i dijelom mlakog mlijeka u kvas.
3. Kvas pospite brasnom i pustite da se pokriven dize sve dok brasno na povrsini ne pokaze pukotine.
4. Ostatak mlijeka, so jaja dodajte na brasno, pa sve zamijesite sa kvasom u gipko tijeto.
5. Tijesto mutite dok se ne pocnu stvarati mjehurici i tijesto ne odvoji od dna zdjele.Ostavite pokriveno da buja 60-ak minuta.Za to vrijeme dizano tijesto treba udvostruciti svoj obim.
6. Ulje zagrijte u fritezi ili u loncu za przenje na 160°C.
7. Dizano tijesto zgnjecite, u tijesto brzo umijesajte grozdjice, narandzinu i limunovu koricu.
8. Po 4 kasike tijesta oblikujte u malu kuglicu, spustite je u vruce ulje i sa svake strane przite 5 minuta.
9. Ustipke ocijedite na upijajucem papiru, dobro ih pospite secerom u prahu i posluzite tople.

1.

No comments:

Recepti Headline Animator