Prilagođeno pretraživanje

Thursday, February 16, 2012

Narodni kolac sa sljivama

Potrebno:

500 g brasna
60 g secera
2,5 dl mlijeka
30 g kvasca
so
80 g maslaca
2,5 kg sljiva
malo badema
125 g secera
cimet

Priprema:

Rastopite kvasac u mlakom mlijeku, dodajte malo brasna, soli i kasicicu secera, pa ostavite poklopljeno, na toplom mjestu, oko pola sata.Potom dodajte preostalo brasno, umuceni maslac, ostatak secera i sve dobro promijesajte.Tijesto mjesite dok se ne pojave mjehurici.Od tijesta razvijte okruglu koru i stavite je u okrugli, podmazani pleh.Odozgo gusto poredajte sljive, pa ostavite da sve to jos malo kisne.Kolac ispecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko pola sata.Pomijesajte mljevene bademe, secer i cimet, pa time pospite sljive i pecite jos 10-ak minuta.

No comments:

Recepti Headline Animator