Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, February 28, 2012

Lili torta

Potrebno:

16 jaja

Za patispanje:

16 kasika mljevenih oraha
24 kasike secera
6 kasika brasna

Za fil:

300 g plazma keksa
750 ml mlijeka
200 g bijele cokolade
8 kasika gustina
100 g mlijecne cokolade
250 g secera u prahu
500 g margarina
10 kasika secera u prahu

Za cokoladni preljev:

150 g margarina
2 jaja
200 g cokolade za kuhanje


Priprema:

Pripremamo patispanje.16 jaja polupamo i odvojimo bjelanca od zumanaca.Mikserom izmutimo bjelanca, dodamo secer i mutimo dok se ne rastopi.Zatim dodamo mljevene orahe, brasno i pomijesamo varjacom.Podijelimo smjesu u 2 tepsije oblozene kuharskim papirom.Pecemo 15 minuta na 180°C.Pripremamo fil.U serpu, na sporetu, sipamo 400 ml mlijeka.U preostalo mlijeko dodamo gustin i promijesamo zicom za mucenje.Kada mlijeko u serpi provri dodamo razmeksan gustin neprekidno mijesajuci zicom.Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo serpu sa sporeta i ostavimo da se ohladi.U sud sa 16 zumanaca dodamo 10 kasika secera u prahu i mutimo mikserom dok se secer ne rastopi.Sud stavimo na paru.Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo sud sa pare i ostavimo da se ohladi.U sud stavimo margarin, dodamo 250 g ecera u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane pjenast.Izmuceni margarin prerucimo u veci sud.Dodamo ohladjen krem od gustina, ohladjen krem od zumanaca i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.12 kasika fila ostavimo u sud sa strane.U preostali fil dodamo bijelu i mlijecnu cokoladu isjecenu na sitnije kocke, izdrobljen plazma keks i mijesamo varjacom dok ne dobijemo homogenu smjesu.Patispanjima odsjecemo krajeve da dobijemo ravnu povrsinu.Na tacnu stavimo prvi patispanj i premazemo filom.Stavimo drugi patispanj i premazemo filom koji smo ostavili sa strane.Pripremamo cokoladni preljev.Cokoladu lomimo na parcad, stavimo da se topi na pari i dodamo margarin.Kada se rastope sklonimo sud sa pare i ostavimo preljev da se ohladi.U ohladjeni preljev dodamo 2 jaja i mutimo dok smjesa ne postane pjenasta.Cokoladnim preljevom punimo kuharski spric i ukrasimo gornju povrsinu torte u vidu grancica a zatim i stranice torte.Jednu kuglicu zutog fila stavimo na dno grancice i ukrasimo kuglicom cokoladnog preljeva.

No comments:

Recepti Headline Animator