Potrebno:
6 jaja
250 g secera
1670 g mekog brasna
160 g ostrog brasna
250 g putera
1 prasak za pecivo
100 ml mlijela
2-3 kasicice kakaa u prahu
malo cimeta
500 g visanja svjezih ili iz kompota
Za krem:
750 ml mlijeka
2 kesice pudinga od vanile
2 kesice vanilin secera
200 g putera
2 kasike secera u prahu
Priprema:
Puter i secer pjenasto umutiti, dodati zumanca i mlijeko, a nakon toga brasno izmijesano sa praskom za pecivo.Na kraju dodati umucena bjelanca i sve lagano izmijesati.Polovinu mase sipati u podmazan i brasnom posut kalup velicine 30x30 cm, a u preostalu masu sipati cimet i kakao, pa preliti preko zute mase u plehu.Po tome rasporedoti ocijedjene visnje, peci u zagrijanoj rerni oko 30 minuta na 180°C.Dok se kora pece, pripremiti krem.Puding pomijesati sa secerom, vanilin secerom i sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da provre.Dodati razmucen puding i kratko kuhati.Skinuti sa sporeta, malo ga ohladiti i dodati puter.Ohladjen krem premazati preko kore i preliti cokoladnom glazurom.Tako pripremljen kolac isijeci na kocke ili rombove i posluziti.
No comments:
Post a Comment