Potrebno:
Za biskvit:
250 g putera (margarina)
250 g secera
2 vanilin secera
s jajeta
na vrh noza soli
250 g brasna
2 kasicice praska za pecivo
1 kasicica cimeta
100 g listica od badema
Za fil:
500 g ribizli ili borovnica, jagoda (crveno voce)
125 g secera u prahu
750 g slatke pavlake ili slaga
Priprema:
1. Umutiti puter sa 200 g secera i 1 vanilin secerom.Dodati zumanca i brasno pomijesano sa praskom za pecivo.Pjenasto umutiti bjelanca sa preostalim secerom, vanilin secerom i cimetom.
2. Ove 2 mase ne treba spajati.
3. 1/4 prvog tijesta sipati u kalup za tortu (26 cm), pa premazati 1/4 umucenih bjelanaca i posuti listicima od badema.Peci u zagrijanoj rerni na 160°C 15-20 minuta.Pecenu koru izvaditi iz kalupa odmah po pecenju i ispeci jos 3 kore.
4. Fil: iscjedjeno voce posuti secerom u prahu, pa pomijesati sa prethodno umucenim slagom.Filovati kore.
No comments:
Post a Comment