Potrebno:
Za grudice:
5 bjelanaca
50 g badema narezanih na listiće
30 g šećera
1 vanilin šećer
1 mahuna vanilije
malo soli
Za umak:
400 g jagoda
2 kašike limunovog soka
3 kašike želea od ribizle
2 kašike soka od jagode
Priprema:
U teflonskoj tavi ispržite bademe narezane na listiće.Za umak jagode operite i osušite.Žele zagrijte da postane tečan.Mikserom smrvite jagode u kašu s drhtalicom,limunovim sokom i sokom od jagode.Procijedite,poklopite i stavite u frižider.Pristavite 2 l vode s mahunom od vanilije.Kad provri,smanjite temperaturu.Za grudice umutite čvrst snijeg od malo posoljenih bjelanaca.Zatim umiješajte šećer i još malo mutite da snijeg bude čvrst.Malo povisite temperaturu vode,ali neka i dalje umjereno vri.Uzimajte kašikom snijeg i stavljajte u vodu samo nekoliko grudica,da se ne dodiruju.Kuhajte 1 minutu i okrenite uz pomoć šupljikave kašike.Skuhane grudice šupljikavom kašikom premjestite na nekoliko slojeva čvrste kuhinjske krpe da se voda iscijedi.Neka se ohlade.Podijelite umak od jagoda u 4 zdjelice i na njih rasporedite grudice.Neka se u frižideru hlade 1 sat.Prije posluživanja,pospite prženim bademima.
No comments:
Post a Comment