Prilagođeno pretraživanje

Saturday, December 15, 2007

Piletina sa mirisom majčine dušice

Potrebno:

1 kg piletine(bataka i zabataka)
4-5 krompira
4-5 mrkvica
5-6 struka mladog luka(samo bijeli dio)
1 mala glavica bijelog luka
2 kašičice majčine dušice
3 kašike maslinovog ulja
1 l vode(za marinadu)
biber
pola šolje soli
1/4 šolje šećera
1 kašika vegete

Priprema:

Fino očistite piletinu,odvojite masne dijelove,ali ostavite kožicu.Poredajte u širokoj i dubljoj posudi.Rastvorite šećer i so u vodi i prelijte preko piletine.Ostavite pokriveno u frižideru oko 60 minuta.Krompir i mrkvu očistite nasjecite na kockice.Odstranite zeleni dio sa mladog luka.Bijeli dio narežite na krupnije komade.Bijeli luk očistite i nasjeckajte.U metalnom dubljem limu za pečenje rasporedite povrće.Pospite maslinovim uljem,majčinom dušicom i paprikom.Izvadite piletinu iz marinade i poredajte preko povrća.Pospite vegetom i zatvorite aluminijskom folijom.Pecite pokriveno folijom u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stepeni C oko 45 minuta.Nakon toga otkrijte foliju i provjerite da li je povrće omekšalo.Po potrebi otkriveno pecite još 10-ak minuta.
Šećer u marinadi će doprinjeti hrskavijoj i karmeliziranoj kožici.

No comments:

Recepti Headline Animator